maanantai 30. maaliskuuta 2009

Tekohengityksestä elvytykseen

Elämysklubi kokosi yhteen paljon uusia klubilaisia torstaina 26.3., kun liikuttiin hyvinvoinnin peruslähteillä. Kaksi pitkän linjan hyvinvointiosaajaa, konseptisuunnittelija Margit Sjöroos ja yrittäjä Marjukka Laine vastasivat huutoon tarjoten varsin tyhjentävät puheenvuorot siitä, mitä hyvinvointi oikeastaan on.

Kokonaisvaltainen hyvinvointi

Laine korosti alustuksessaan tilalähtöisyyttä suunnittelussa, aktiivista palautumista ja kokonaisvaltaista kehollista kokemusta. Nämä periaatteet ovat tärkeässä asemassa myös hänen suolastudiossaan, jonka ydinelementteinä ovat vesi, valo, ilma, liikunta ja suola. Näiden synteesillä ja ammattitaitoisella ohjauksella tavoitellaan harmoniaa ja sopusointua – aikia.

Kokonaisvaltaisuus, tasapainoisuus ja tilallisuus olivat vahvasti myös Sjöroosin periaatteina. Hän on ollut alalla 13 vuotta ja tullut erityisen tunnetuksi Stress Free Area® -konseptistaan. Sitä ohjenuorana käyttäen voidaan yhdistää neurofysiologista, kulttuurista ja ekologista osaamista. Monialaisuudella, monitieteisyydellä ja monenkeskisyydellä voidaan vaikkapa matkailun tilasuunnittelussa luoda monoaistisuuden sijaan moniaistisia kokemuksia.

Muutoksen huomaa

Yhä yksilökeskeisemmässä maailmassa yhteisöllinen kokeminen korostuu, mutta on hyvinkin paikallaan kysyä – Sjöroosin tapaan – ”Onko meillä ylipäätään mahdollista voida hyvin?” Yleisökeskustelussa mietittiin muun muassa kritisoidun hyvinvointikäsitteen korvaamista, johon alustajat vastaisivat kuitenkin luomalla standardeja, joilla voidaan erottua ”horror-hyvinvoinnista”. Lisäksi hyvinvointilähtöisessä suunnittelussa pidettiin tärkeänä kulttuurierojen huomioimista. Keskustelu kietoutui lopussa paikallisuuden arvostukseen, joka mahdollistaa siirtymisen tekohengitysmäisestä temppu-wellnessistä vaikuttaviin elvytyspalveluihin.


Millaiset hyvinvointikäsitykset ohjaavat matkailusuunnittelua Lapissa?
Mikä on ollut ikimuistoisin hyvinvointikokemuksesi?
Onko matkalla tärkeämpää ”voittaa kotiolot” vai ”olla kuin kotona”?Muistattehan, että huhtikuussa Elämysklubia ei järjestetä, vaan seuraava klubi-ilta on vuorossa tuttuun tapaan kuukauden viimeisenä torstaina 28. toukokuuta 2009!


. m i k a .

Ei kommentteja: