perjantai 28. toukokuuta 2010

Mikä bussi menee Napsulle?

Elämysklubikevät päättyi vilkkaaseen keskusteluun kulttuurin ja matkailun kytköksistä. Erityisesti pohdittiin kulttuurimatkailua, matkailun kulttuurisuutta sekä kulttuurin ja matkailun kohtaamista rajapinnoilla, sen kipupisteitä ja onnistuneita esimerkkejä.

Marjut Kuusisto Lapin Kulttuurirahastosta herätteli kuulijakuntaa ensin kulttuurimatkailun monenlaisiin määritelmiin ja kertoi sitten hienoista kulttuuritapahtumista ja -tempauksista, joissa on saanut olla mukana. Entisenä pitkän linjan matkailuyrittäjänä hän kummasteli sitä, miten sokea sitä onkaan ollut Lapin kulttuuritarjonnalle aiemmin!

Ari Lehtolan, joka toimii Sodankylän elokuvajuhlien projektipäällikkönä ja toiminnanjohtajana, esimerkit kulttuuritapahtumista ja niiden kansainvälistämisestä puhalsivat tuulta Lapin kulttuuritarjonnan purjeisiin. Sodankylässä ja laajemminkin Pyhä-Luostolla on täysi höyry päällä. Kehittämistoiminta ei kuitenkaan murenna tapahtumien identiteettiä, vaan sama lämpö, yhteisöllisyys ja rakkaus, mikä on ollut tapahtumien juju jo alusta saakka, säilyvät.

Kynnysten yli

Yleisöksi oli kerääntynyt huomattavan monta kulttuurituottajaa tai heidän kanssaan toimivaa henkilöä. Keskustelu pyörikin kulttuuriosaamisen ja matkailuosaamisen rajapinnoilla piilevien esteiden ja niiden ylittämisen tasolla. Eräinä esimerkkeinä selkeistä haasteista tuotiin esille mm. eriävät kulttuurikäsitykset, erilainen suunnittelun aikajänne, asennevammat kulttuurin tuotteistamisessa, kapeakatseisuus ja näköalattomuus.

Tarvitaan varmasti lisää tietoa kulttuurin ja matkailun potentiaaleista ja konkreettisemmin, mitä milloinkin on missäkin tarjolla. Lisäksi tuota tietoa pitäisi olla herkemmin esillä matkailijoille esimerkiksi hotellien vastaanotoissa. Nythän arvostettua ja ensisijaista tietoa ovat lähinnä paikallisliikenteen aikataulut linjalla 8, joka vie Pajakylään! Tiedon lisäksi kulttuurin kuluttamisesta on tehtävä helppoa, eli tulisi rakentaa uusia käytäntöjä, jotka madaltavat asiakkaiden kynnystä osallistua tapahtumiin.

Kokonaisratkaisuja

Varmasti tarvitaan myös yhteisiä kohtaamispaikkoja. Miksi paikalliset kulttuurituottajat eivät ole kuin poikkeustapauksissa mukana matkailukeskusten alueorganisaatioiden toiminnassa tai työryhmissä? Se edistäisi matkailun ja kulttuurin kohtaamista. Toisaalta matkailualan on helpompi hahmottaa kokonaisuuksia, kun kulttuurialojen esitykset tulevat keskitetysti ja systemaattisesti esille. Kuka ottaa Päivi Tahkokallion heittämän osaamisen vahvistamisen ”pallon” kiinni ja käynnistää kulttuurituottajien sparrausrenkaan?

Kuten Sodankylän kulttuurimatkailun kansainvälistämistyöstä voi ottaa mallia, tarvitaan monialaisuutta ja kokonaisvaltaisia ratkaisuja. Kulttuurimatkailun kehittäminen edellyttää kansainvälistä markkinointia, matkailuliiketoimintakytköstä, muuta vientiyhteistyötä, Visitfinland.com -näkyvyyttä ja media- ja matkanjärjestäjävierailuita. Menestyksekäs työ vaatii myös tavoitteellisuutta ja profiloitumista, eikä paikallisyhteisön huomioimista – kuten paikallisten ihmisten ja työntekijöiden perehdyttämistä ja mukanaoloa – saa unohtaa kansainvälistymisen ristipaineessa.

Kiitokset kevään 2010 Elämysklubitapahtumista ja mukavaa kesää!

. m i k a .

3 kommenttia:

Kristian Sievers kirjoitti...

Paljon hyviä asioita, joita olisi syytä tehdä. Onneksi on olemassa rahoitusmahdollisuuksia.
Kulttuurivienti- hankkeen puitteissa on selvitetty erilaisia mahdollisuuksia.
Kiitoksia hyvästä klubista!
selvitys löytyy http://bit.ly/bueOPb

TuijaK kirjoitti...

Jäin vielä klubin jälkeen pohtimaan Savonlinnan oopperajuhlia, joka on loistavalla tavalla pystynyt uudistumaan ja hakemaan uutta yleisöä tekemällä lasten oopperoita ja uusimpana hankkeena tarjoamalla kaikelle kansalle mahdollisuutta kirjoittaa, säveltää, ohjata, puvustaa ja lavastaa ooppera alusta loppuun netissä www.operabyyou. Loistava keino tuoda perinteisesti elitistisenä pidetty kulttuurinmuoto lähelle tavallista kaduntallaajaa.

Blogmaster kirjoitti...

Hei,
hieno vinkki, Tuija. tuo operabyyou.com kertoo myös co-creationista tuottajien ja kuluttajien kesken. on kiinnostavaa seurata, kuka lopulta maksaa viulut, opera by you - you buy now...special price ;)

Kiitos myös Krisu tuosta raporttilinkistä.

Olikohan se perjantai, lauantai vai sunnuntai, en enää muista, kun luin Lapparista jostakin kulttuurialojen työryhmästä tai keskustelukerhosta. Tuli sellainen fiilis, että olimme varsin telepaattisia torstaina - tai Päivillä oli se kuuluisa "lyhin työmatka", tuumasta toimeen. :)

Seurataan tilannetta...