Elämysklubin keskusteluita on haluttu jatkaa luomalla erityinen blogiympäristö. Blogmasterina toimii tutkija Mika Kylänen, yksi klubin järjestäjistä. Blogissa keskustelua voivat jatkaa ja tulla uutena mukaan kaikki halukkaat. Blogissa käydään klubin tavoin kansalaiskeskustelua matkailuaiheista. Tarkoituksena on myös löytää uusia, innovatiivisia yhteydenpitotapoja yliopistoväen, yrittäjien, työntekijöiden, paikallisten asukkaiden ja muiden matkailuaiheista kiinnostuneiden välille. Blogmaster tekee lyhyen yhteenvedon edellisestä klubi-iltamasta ja herättää keskustelemaan aiheista vieläkin syvällisemmin ja laajemmin.
Elämyskolmio herättää keskustelua. Tämä tuli todistetuksi torstaina 31. tammikuuta pidetyssä elämysklubissa, joka houkutteli paikalle reilut kaksikymmentä kiinnostunutta. Kahvila Kauppayhtiö Rovaniemen keskustassa tarjosi rennon innostavat puitteet kaikkien aikojen ensimmäiselle klubitapaamiselle, jonka tarkoituksena on herättää kansalaiskeskustelua matkailusta. Ja perinnehän jatkuu!
Iltapäivä käynnistyi vt. toimitusjohtaja, kehityspäällikkö Sanna Tarssasen napakalla Elämyskolmion esittelyllä. LEOn nokkanainen kertoi yhdessä Mika Kyläsen kanssa luomastaan kolmiomallista, jolla voidaan tunnistaa, arvioida ja vahvistaa tuotteiden elämyksellisyyttä. Tarssanen myös selvensi, kuinka mallia hyödynnetään yrityskoulutuksissa.
Matkailun kulttuurintutkimuksen professori (ma. vuodesta 2003) Soile Veijola Lapin yliopistolta haastoi pätevällä argumentoinnillaan kaksikon tavan käsitteellistää kolmiota. Veijola pureutui kritiikissään erityisesti elämyksen siivuttamiseen erillisiin tasoihin, tuotteelle esitettäviin vaatimuksiin, mallin noudattamiin elämystuotannon periaatteisiin kuten työntekijän näkökulman huomiotta jättämiseen sekä mallinnuksen tutkimuksellisen perustan ohuuteen.
Tarssanen ja Kylänen ottivat osan kritiikistä nöyrästi kiittäen vastaan ja osan torjuivat perusteluin. Kylänen selosti mallin luomisen lähtökohtia ja kuvasi mallintamisen haasteellisuutta. LEOn näkökulmasta on tärkeää käyttää kehittämissuuntautuneita termejä ja miettiä avainkäsitteiden kääntämistä yrityksen toimenpiteiksi. Loppujen lopuksi termejä järjestelemällä ja niiden sopivasta järjestyksestä puhumalla ei välttämättä päästä kovin pitkälle elämysajattelussa, väitti Kylänen. Keskustelu eteni yleisön avustuksella kokemuksen rakentumisen periaatteisiin, elämyksen ja kokemuksen välisen suhteen oivaltamiseen sekä omakohtaisten matkailuelämysten analysoimiseen.
Yleisöpuheenvuoroja käytettiin vilkkaasti. Moni kehui Veijolan kulttuuristen merkitysten näkökulmaa (Esa Peltonen, Timo Lappalainen, Anu Leppiman). Myös markkinoinnin (Anu Valtonen) ja muotoilun (Mikko Sääskilahti) suunnista annettiin vinkkejä. Toisaalta ymmärrettiin LEOn tavoitteita kehittämisorganisaationa (Anu Leppiman, Mikko Sääskilahti). LEOn työ elämystalouden parissa ja Lapin yliopistossa valittu strateginen painopiste elämysteollisuuteen nähtiin arvokkaana ja kauaskantoisena päätöksenä. Se on uutuusarvoista osaamista, jota kannattaa viedä maailmalle (Anu Leppiman). Elämyksen ulottuvuuksiin saatiin virikkeitä myös omakohtaisista elämyskokemuksista, joita yleisöstä kerrottiin värikkäästi (Kaisa Kairakari, Esa Peltonen, Timo Lappalainen, Anu Leppiman). Tarssanen kiittelikin LEOn saaneen hyviä ideoita kolmiomallin parantamiseen. Vasta kongin kumahdus klo 19 hillitsi ja kahvilan työntekijän ilmoitus paikan sulkemisesta klo 20 lopetti viimeiset puheensorinat. Loppukeskusteluissa puhuttiin laajemmin elämysmatkailusta eri yritys- ja tuote-esimerkein – etenkin Joulupukin kohdalla (mm. Ilkka Länkinen) – ja kerrottiin Elämyskolmion hyödyntämisestä yrityksissä.
Kiitokset kaikille mukanaolijoille!
Seuraava elämysklubi kokoontuu torstaina 28. helmikuuta. Seuratkaapa tiedotusta täällä blogissa ja LEOn kotisivuilla, http://www.leofinland.fi/, ja bongatkaa esitelehtisiä kaupungilla. Seuraavan klubi-iltaman aihe julkistetaan helmikuun puolivälissä.
Mitä sinulle jäi mieleen ensimmäisestä elämysklubista? Onko sinulla mielipidettä LEOn Elämyskolmio-mallista? Tai elämyksistä ylipäätään? Tai muista matkailuaiheista? Entä mikä aihepiiri sinun mielestäsi kannattaisi nostaa pöydälle tällä yhteisellä foorumilla?
perjantai 1. helmikuuta 2008
Blogmasterin tervehdys!
Lähettänyt Blogmaster klo 12.30
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
2 kommenttia:
Hienoa, että saatiin tällainen blogi! Seurailen ja kommentoin, jos jotain mielen päälle tulee (ei tällä kertaa :))
Harmi, etten päässyt mukaan ensimmäisellä kerralla. Keskustelu oli kuulema soljuvaa. Tiesittekö muuten, että tämän hetkisillä asetuksillanne kommentointi onnistuu vain jos käyttäjällä on google/blogger -tili? Se on keskustelun kannalta erittäin harmillista?
Lähetä kommentti